Samenwerkingsverband Kr8

Krachten bundelen in aardbevingsgebied

 

30% van de te versterken woningen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen is bezit van woningcorporaties. Daarom bundelen de woningcorporaties in het aardbevingsgebied al jaren hun krachten op het gebied van de versterkingsopgave, schade-afhandeling, waardedaling en portefeuillestrategie. Deze Kr8-corporaties werken aan veilige, betaalbare en duurzame woningen voor huurders. Samen streven ze ook naar een eenduidige aanpak en eerlijke compensatie voor huurders. 

De woningcorporaties in het aardbevingsgebied werken in het Kr8 samenwerkingsverband aan veiligheid, duidelijkheid en eenduidigheid voor huurders. Naast Woongroep Marenland gaat het om Acantus, Groninger Huis, Lefier, Wierden en Borgen, Goud Wonen en Woonzorg Nederland. Deze corporaties werken nauw samen met het Huurdersplatform Aardbevingen Groningen (HPAG).

In het Kr8 samenwerkingsverband bundelen de corporaties kennis, ervaring en onderzoek. Ook werken ze nauw samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de gemeenten Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Midden-Groningen en Oldambt.

De samenwerking tussen de Kr8-corporaties bestaat ondertussen al een paar jaar. Zo hebben ze zich in 2020 met succes ingespannen voor gelijke vergoedingen voor particuliere huiseigenaren en huurders. Op de pagina 'aardbevingen' staat hierover meer informatie.  In onderstaande infographic staan resultaten die in 2021 werden behaald. Op dit moment werken de corporaties aan een woon-actieplan naar aanleiding van de parlementaire enquête over de gaswinning. In dit nieuwsbericht leest u daar meer over.