Woongroep Marenland viert start nieuwbouw Klaas Bosstraat Appingedam

De start van de bouw van 28 woningen in de Klaas Bosstraat is donderdag 12 april feestelijke gevierd. Samen met drie toekomstige bewoners werd de eerste vloerplaat gelegd. De 28 woningen worden aardbevingsbestendig en levensloopbestendig met lage energielasten. Hiermee geeft Woongroep Marenland inhoud aan veilig, duurzaam en betaalbaar wonen. Architectenbureau Van Manen & Zwart maakte het ontwerp dat past in de herontwikkeling van de wijk Opwierde.

Gerke Brouwer, directeur-bestuurder van Woongroep Marenland, sprak de aanwezigen toe. Brouwer benadrukte het belang van het realiseren van duurzame en energiezuinige woningen. Goed voor de betaalbaarheid, maar zeker ook voor het verminderen van de vraag naar gas. 

Zet versterking door

Brouwer stond stil bij het feit dat minister Wiebes heeft aangekondigd de gaswinning naar 0 gaat en dat de versterkingsoperatie ‘on hold’ wordt gezet. “Het eerste bericht is prachtig nieuws voor de Groningers. Het tweede bericht niet. De overheid heeft immers altijd gezegd: ook al stopt de gaswinning, de aardbevingen blijven doorgaan. En daarmee is de veiligheid van de Groningers nog niet gegarandeerd.” Daarom benadrukte Brouwer het belang van continuiteit in de versterkingsoperatie. “Groningers moeten net zo veilig kunnen wonen als de rest van Nederland. Zolang die veiligheid niet gegarandeerd kan worden, blijft de versterkingsoperatie noodzakelijk. Kom gemaakte afspraken met de bewoners dus na. Wethouder Annalies Usmany benadrukte dit belang. Tot slot vertelde Joost Coolegem, directeur van Van Wijnen, dat het een uitdaging is om, met beperkte productiecapaciteit in de markt, zoveel mogelijk in de fabriek te prefabriceren en vervolgens de prefab elementen te monteren op de bouwplaats. 

Toekomstige bewoners

Het bijzondere aan deze nieuwbouw is het zogenaamde ‘bouwen voor de sloop uit’. Hierdoor hoeven bewoners maar één keer te verhuizen. Een groot deel van de toekomstige bewoners woont nu in de Patrimoniumstraat en de Emmastraat. Die woningen worden ook gesloopt en opnieuw gebouwd. Uiteraard konden de toekomstige bewoners een kijkje nemen om de plek waar straks hun woning komt te staan. De plek van hun eigen woning was herkenbaar gemaakt met hun toekomstige huisnummer.