EnergieCoach van start in Loppersum

In maart start in de gemeente Loppersum het project EnergieCoach Loppersum. Vijftig huishoudens kunnen gratis meedoen met dit project en besparen zo op energie én geld. 

Wethouder Bé Schollema: "Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de energietransitie. Het betaalbaar maken voor álle huishoudens is daarom een belangrijk speerpunt. Met de juiste maatregelen draagt het terugdringen van het energieverbruik bij aan het verlagen van de vaste laten. Makkelijk verdiend en dat wil iedereen, lijkt mij."

De afgelopen week zijn 300 huurders van Woongroep Marenland en Woningstichting Wierden & Borgen benaderd met de vraag of zij mee willen doen met het EnergieCoach-project. Schollema: "Wij hebben bewust voor deze groep mensen gekozen. Zij wonen in een woning waar waarschijnlijk snel "winst" te behalen is door eenvoudige energiebesparende maatregelen toe te passen. Daarnaast hebben wij rekening gehouden met woningen die (nog) niet voor een versterkingstraject in aanmerking komen."

Inmiddels hebben 20 mensen zich aangemeld, er is dus nog plek voor 30 deelnemers. Deelnemers krijgen twee keer bezoek van de EnergieCoach die hen tips geeft over energie besparen. Ook krijgen alle deelnemers een gratis Bespaarpakket ter waarde van 100 euro. In zo'n pakket zitten onder andere ledlampen, tochtstrips en een waterbesparende douchekop. Samen met de EnergieCoach gaan de deelnemers aan de slag in hun woning. Tijdens het project houden ze een Bespaarboekje bij en bezoeken ze een Bespaarbijeenkomst. Bé Schollema: "Komende week starten wij met het trainen van zes vrijwilligers uit onze eigen gemeente die als EnergieCoach onze deelnemers gaan begeleiden. De training wordt gegeven door de Woonbond. Ik hoop dat de deelnemers straks snel de resultaten merken van hun deelname en dat het hen stimuleert ook anderen bewust te maken van het energiezuiniger wonen."

EnergieCoach Loppersum is een idee van de gemeente Loppersum en wordt (mede) mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen, Woongroep Marenland, Woningstichting Wierden & Borgen, huurdersverenigingen De Maren en De Huurder, Stichting Welzijn en Dienstverlening, Woonbond, energiecoöperaties in de gemeente Loppersum. 

Tekst: Eemslander