Werkwijze voor woningzoekenden

Woongroep Marenland werkt voor het toewijzen van woningen met het optiemodel. Het principe van het optiemodel is dat u als woningzoekende zelf aangeeft voor welke woningen u in aanmerking wenst te komen. U doet dit door opties te nemen op één of meerdere groepen woningen/parkeergelegenheden.

De groepen woningen hebben meestal dezelfde kenmerken. U kunt zich inschrijven en opties nemen waarvoor u in aanmerking wilt komen. U komt dan automatisch op een wachtlijst. Wanneer een woning binnen uw opties beschikbaar komt, wordt de woning door Woongroep Marenland voorlopig toegewezen aan de woningzoekende bovenaan de wachtlijst. De definitieve toewijzing volgt, nadat onder andere een aantal noodzakelijke gegevens worden gecontroleerd.

1. Inlog aanmaken

De eerste stap is het aanmaken van een Inlog voor de website van Woongroep Marenland. Dat kunt u doen via deze link. Als u al huurder bent bij Woongroep Marenland heeft u al een inlog, u hoeft dan geen nieuwe inlog aan te maken, maar kunt u zich als woningzoekende registreren, u moet daarvoor wel ingelogd zijn.  

2. Registreren als woningzoekende

Bij het registreren wordt u gevraagd naar een aantal persoonlijke gegevens. Woongroep Marenland zal uw gegevens niet aan derden verstrekken. Om uw inschrijving correct te voltooien dient u alle noodzakelijke gegevens in te voeren. Via deze link gaat u rechtstreeks na het registreren.

Controle

U bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van de juiste gegevens. Woongroep Marenland controleert ook zelf regelmatig de inschrijvingen. Woongroep Marenland behoudt zich het recht voor om inschrijvingen uit het systeem te verwijderen.

Actueel houden gegevens

Wanneer uw persoonlijke gegevens veranderen dan adviseren wij u deze tijdig aan te passen op de website. U kunt dit doen via ‘ mijn pagina’.

Wanneer u staat geregistreerd als woningzoekende, maar niet langer in aanmerking wilt komen voor een woning van Woongroep Marenland dient u zich uit te laten schrijven als woningzoekende. Dit kan schriftelijk, per brief of email, met daarin uw persoonlijke gegevens en het verzoek tot uitschrijven.

3. Opties nemen

Optiemodel

Als u een inlog heeft en u bent geregistreerd als woningzoekende is het belangrijkste van het optiemodel dat u als woningzoekende zelf aangeeft voor welke groepen woningen/parkeergelegenheden u in aanmerking wenst te komen. U doet dit door opties te nemen op 1 tot maximaal 15 groepen woningen en/of 1 tot maximaal 3 groepen parkeergelegenheden.

Woongroep Marenland heeft haar bezit verdeeld in meer dan 200 groepen. Het aantal woningen per groep is verschillend, er zijn groepen met één maar ook groepen met tientallen woningen. Uiteraard liggen alle woningen binnen een groep in hetzelfde dorp, dezelfde straat en zijn ze van hetzelfde woningtype.

U kunt via 'ik zoek een woning / Overzicht huurwoningen' bladeren door het aanbod van woningen. Via het selectiescherm kunt u uw zoekopdracht samenstellen. Zo kunt u zoeken op woningtype, plaats en huurprijs. Het zoekresultaat bestaat uit een overzicht van alle opties die aan uw zoekopdracht / selectie voldoen.

Optie nemen

U kunt op elke woning een optie nemen. Al onze woningen worden passend toegewezen. Als uw inkomen en huishoudsamenstelling niet passend is bij de aangegeven huurprijs, dan komt u in aanmerking voor huurverlaging. Dit noemen wij het tweehurenbeleid. U leest meer hierover op de pagina tweehurenbeleid.

Specifieke wensen

Het kan voorkomen dat niet alle woningen binnen een optie aan uw wensen voldoen. U kunt zich niet specifiek voor een bepaalde woning inschrijven. Houdt u er rekening mee dat u een woning aangeboden kunt krijgen die niet geheel aan uw wensen voldoet.

Maximaal aantal opties

U mag maximaal 15 opties nemen op woningen en maximaal 3 opties op parkeergelegenheden.

Pas op met wijzigen van opties

Het kan voorkomen dat u na verloop van tijd bedenkt liever een andere woning te willen dan de woningen waarop u een optie heeft afgesloten. U kunt er dan voor kiezen om een bestaande optie te verwijderen en een nieuwe optie af te sluiten. Wij adviseren u hierover goed na te denken, omdat uw nieuwe optie weer achter aan de wachtlijst zal worden geplaatst. Dit kan betekenen dat u langer op een woning moet wachten. Van de opties die u niet wijzigt, blijft uiteraard de inschrijfdatum voor de betreffende opties ongewijzigd.

Persoonlijk optieoverzicht

Door in te loggen op de website kunt u wanneer u dit maar wilt de status van uw persoonlijke opties bekijken, via ‘mijn marenland’ overzicht