Regelen bij mijn verhuizing

Bij een verhuizing komt veel kijken. Hieronder vindt u informatie om u op weg te helpen en veelgestelde vragen. 

Hoe u de woning achterlaat
Bij de bevestigingsbrief die u van ons krijgt, zitten bijlagen waarin staat hoe u de woning moet opleveren. In deze brief staat een afspraak voor de voorinspectie van de woning. De opzichter komt dan bij u langs. Na deze afspraak krijgt u van de opzichter een voorinspectierapport. Hierin staan de aandachtspunten die u samen besproken heeft.  Dit voorinspectierapport en de bijlagen van de bevestigingsbrief, kunt u gebruiken om uw woning goed op te leveren. Zo kunnen wij de woning straks weer netjes aan een nieuwe huurder aanbieden. 

Spullen ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder
Wanneer wij een nieuwe huurder gevonden hebben, neemt deze contact met u op voor een bezichtiging van de woning. Als u niet wil dat uw gegevens worden gedeeld, geeft u dat aan ons door.  Tijdens deze bezichtiging kunt u eventuele overname van spullen bespreken. Bij het voorinspectierapport zit een overnameformulier waarop u kunt invullen welke spullen u ter overname aanbiedt en voor welk bedrag. Woongroep Marenland bemiddelt hier niet in, u regelt dit zelf onderling.

Wanneer de nieuwe huurder nog niet bekend is, mag u de overname achterlaten in de woning. Wil de nieuwe huurder de spullen niet over te nemen? Dan vragen wij u de spullen alsnog te verwijderen. Als u dit niet doet, haalt Woongroep Marenland de goederen weg en brengen we de kosten bij u in rekening.

Vul het overnameformulier ook in als er nog geen nieuwe huurder is en u spullen achterlaat in de woning ter overname.

Sleutels inleveren
Op de einddatum levert u de sleutels, samen met de meterstanden en het overnameformulier, in bij ons  kantoor.  Het kantoor is van maandag tot en met donderdag van 9:00 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur geopend. Op vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. De woning moet helemaal schoon en leeg zijn, volgens de afspraken van de voorinspectie. De spullen die de nieuwe huurder van u overneemt, blijven achter.

Eindafrekening
U ontvangt binnen twee weken de eindafrekening van uw oude woning. Wij sturen dit  naar uw nieuwe adres. Eventueel teveel betaalde huur storten wij aan u terug. Bij een goede oplevering krijgt u ook de waarborgsom terug die u betaalde bij het tekenen van uw huurcontract.

Veel gevraagd over Regelen bij mijn verhuizing

Hoe werkt het als ik inboedel wil achterlaten voor de volgende huurder, wanneer ik mijn woning heb opgezegd?

Algemeen

U mag inboedel achter laten ter overname. De opzichter legt u dit uit tijdens de inspectie van de woning.

U dient dit vervolgens zelf af te stemmen en te overleggen met de nieuwe huurder. 

Moet ik een verhuizing doorgeven aan mijn inboedelverzekeraar?

Algemeen

Ja, geef uw verhuizing op tijd aan bij uw verzekeraar. Vraag na of u ook dekking van de inboedelverzekering heeft tijdens de verhuizing. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt af van uw polis.

Ik heb de huur opgezegd. Hoe snel is er een nieuwe huurder?

Algemeen

Na de voorinspectie verhuren wij de woning zo snel mogelijk. Soms verhuren wij de woning aan iemand uit een bijzondere doelgroep, bijvoorbeeld iemand uit een instelling of een vluchteling. Helaas lukt het niet altijd om op tijd een nieuwe huurder te vinden. Wij laten het u weten als er een nieuwe huurder gevonden is zodat u afspraken kunt maken over overname van spullen.

Ik heb mijn huur opgezegd. Wat moet ik allemaal regelen?

Algemeen

Vergeet u niet de verhuizing door te geven aan de gemeente en eventueel de Belastingdienst voor huurtoeslag. Regel de inboedelverzekering op tijd. Verhuis uw energie en watercontract naar uw nieuwe adres.

Ik ga verhuizen, maar er is nog geen nieuwe huurder bekend. Kan ik vloerbedekking of andere zaken in de woning achterlaten?

Algemeen

Dit is mogelijk. Wanneer de nieuwe huurder de overname niet wil, krijgt u alsnog de mogelijkheid om de overname te verwijderen.

Ik heb zelf geklust in mijn woning. Nu ga ik verhuizen. Krijg ik een vergoeding voor de aanpassing?

Algemeen

In bijzondere gevallen komt u in aamerking komen voor een vergoeding. Meer informatie en een voorbeeld staan in de folder Zelf Aangebrachte Voorzieningen.

Hoe geef ik mijn eindstanden van water en energie door?

Algemeen

U kunt uw meterstanden online doorgeven aan uw water- en energieleveranciers. U kunt hiervoor ook formulieren aanvragen. Regel dit enkele weken voor uw verhuizing en bewaar de meterstanden totdat alles is afgerond.

Ik heb de huur opgezegd. Hoe zit het met overname?

Algemeen

Tot aan de eindinspectie (en in overleg na de einddatum) kunt u spullen ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder. De overname legt u vast op de overnameformulieren. Deze formulieren krijgt u bij de voorinspectie van de woning, deze wordt digitaal door de opzichter verstuurd aan u. U levert 1 exemplaar in als u de sleutels afgeeft aan de balie/woonwinkel. De kosten verrekent u onderling. Wij bemoeien ons daar niet mee. Worden spullen niet overgenomen? Wordt uw woning verkocht of gesloopt? Dan dient de woning op de afgesproken einddatum leeg en schoon opgeleverd te worden. Overleg dit met de woninginspecteur. Bent u de overnameformulieren kwijt? Deze vindt u terug in de voorinspectie.