mag ik de wastafel in een slaapkamer verwijderen?
Algemeen
Neem hierover contact met ons op, onze opzichter moet dit beoordelen.
Zelf aan de slag? Dat mag. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in zijn eigen huis. Daarom mag u uw woning aanpassen aan uw woonwensen. Dit noemen we een ‘zelf aan te brengen verandering’ (ZAV). Voor zelf aan te brengen veranderingen hebben wij wel een aantal spelregels.
Toestemming vragen
U moet bij ons om toestemming vragen wanneer:
- U een grote verandering aanbrengt in de woning
- U een blijvende verandering aanbrengt in de woning
- U een verandering aanbrengt die u niet zonder schade kunt verwijderen
- U een schuurtje, carport of een andere overkapping wil bouwen
Twijfelt u of u toestemming moet vragen? Neem dan even contact met ons op.
U vraagt toestemming via een aanvraagformulier (te krijgen bij onze woonwinkel). Dit kan telefonisch of u kunt hiervoor langskomen.
Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, krijgt u binnen twee weken bericht van ons. U ontvangt een brief waarin staat of wij uw plannen goedkeuren en wat de voorwaarden zijn. Het kan ook zijn dat de opzichter contact met u opneemt om de plannen met u te bespreken, of om een afspraak te maken om de situatie bij u thuis te beoordelen.
Vergunning van de gemeente
Voor sommige veranderingen heeft u een vergunning van de gemeente nodig. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel, dakraam of aanbouw. Op de site van uw gemeente staat voor welke veranderingen u een vergunning moet aanvragen.
Werkzaamheden uitvoeren en persoonlijk advies
Wanneer u zelf een verandering uitvoert, is het natuurlijk belangrijk dat dit goed gebeurt. Zorgt u ervoor dat u het werk veilig en met zo weinig mogelijk overlast uitvoert. Natuurlijk moet de verandering ook technisch in orde zijn. Alle werkzaamheden aan gas, water en elektra moeten worden aangebracht of worden goedgekeurd door een erkend installateur. U moet hiervoor een keuringsbewijs kunnen overhandigen. U kunt onze opzichter vragen om advies en aanwijzingen.
Werkzaamheden klaar
Wanneer u klaar bent met de werkzaamheden, geeft u dit aan ons door. Het kan zijn dat de opzichter langs komt om de verandering te beoordelen. Hierna nemen wij uw verandering op in uw woningdossier.
De aangebrachte verandering bij verhuizing
Gaat u verhuizen? Dan komen wij bij u langs om uw woning te controleren. We kijken ook naar de zelf aangebrachte veranderingen. Wanneer u toestemming van ons heeft gekregen, heeft u van ons te horen gekregen of u de verandering mag laten zitten bij verhuizing, en welke voorwaarden daar voor gelden. Hieronder leest u hier meer over. Heeft u zonder toestemming veranderingen in uw woning aangebracht? Dan loopt u het risico dat wij u vragen de woning weer in originele staat terug te brengen.
Twee soorten veranderingen
Bij de beoordeling van een verandering gebruiken we twee categorieën:
1. Tijdelijke verandering
Voor een tijdelijke verandering krijgt u toestemming zolang u in de woning woont. Als u gaat verhuizen moet u de verandering verwijderen of herstellen, tenzij de volgende bewoner dit wil overnemen. Voorbeelden van een tijdelijke verandering zijn een houten vloer of een schotelantenne. De nieuwe bewoner is nooit verplicht de tijdelijke verandering over te nemen.
2. Blijvende verandering
Een blijvende verandering blijft zitten als u verhuist. Is de verandering technisch goed aangebracht en in goede staat? Dan krijgt u bij uw verhuizing eventueel een vergoeding. Als wij u toestemming geven, vermelden wij in de bevestigingsbrief of u een vergoeding krijgt.
U ontvangt een vergoeding als:
- de aanpassing de woning aantoonbaar heeft verbeterd;
- het door uw verandering voorlopig niet nodig is om een (standaard) voorziening te vervangen;
- u een definitieve toestemming voor uw verandering heeft gekregen.
Wij baseren de vergoeding op basis van rekeningen. Daarbij kijken wij alleen naar rekeningen van erkende bedrijven. Vergeet daarom niet uw aankoopbonnen te bewaren. Uw eigen arbeidstijd vergoeden wij niet. Een vergoeding geldt vanaf € 250,- met een maximum van €5.000,-.
Van het totaal bedrag krijgt u terug:
U vertrekt binnen: U krijgt terug:
1 jaar 100%
2 jaar 90%
3 jaar 80%
4 jaar 70%
5 jaar 60%
6 jaar 50%
7 jaar 40%
8 jaar 30%
9 jaar 20%
10 jaar 10%
Het bedrag verrekenen we bij de eindafrekening die we opmaken als u de huur van uw woning heeft opgezegd.
Uitbreiding inboedelverzekering
Dingen die u zelf aan uw huurwoning aangepast heeft en niet mee kan nemen bij een verhuizing, zijn bij diefstal, brand, storm en overstromingen niet verzekerd door Woongroep Marenland. Dit zijn bijvoorbeeld een parketvloer, een nieuwe badkamer en een verhoogd plafond. Verzekeraars noemen dit het ‘huurdersbelang’. U kunt uw huurdersbelang meeverzekeren bij uw inboedelverzekering.
Neem hierover contact met ons op, onze opzichter moet dit beoordelen.
Voor sommige klussen wel. Maar voor een aantal klussen hoeft dat niet en kunt u direct aan de slag. Neemt u even de tijd om onze informatie te lezen. Wij hebben voor u een aantal handige documenten: Klusoverzicht - u ziet direct waarvoor u toestemming nodig heeft. Folder Zelf klussen - alle regels waar u zich aan moet houden en handige tips en informatie. Kluswijzers - voor iedere soort klus belangrijke informatie Wilt u toestemming aan ons vragen om zelf te klussen? Gebruik dan het .
In het klusoverzicht vindt u voor welke klussen u onze toestemming nodig heeft. Wilt u toestemming aan ons vragen? Gebruik dan het .
U kunt alsnog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. Meer informatie leest u in de folder Zelf klussen.
Zeker mag dit!
Nee, daarvoor krijgt u geen toestemming. Wel kunt u bij ons een aanvraag voor plaatsing doen.
Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. Meer leest u in de folder 'WONEN IS MEER DAN HET HUREN VAN EEN HUIS'.
Voor ingewikkelde bouwkundige klussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. U gebruikt dan het aanvraagformulier Zelf klussen. Informeer zelf of u toestemming nodig heeft van uw gemeente via het aanvragen van een omgevingsvergunning. Kijk op . Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van de vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.
Na ontvangst van uw aanvraag, nemen wij binnen 2 werkdagen contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bevestiging of afwijzing van uw aanvraag.
Gaat het om bouwkundige verandering in of aan uw woning? Dan moet u die laten uitvoeren door een gediplomeerd vakman. Dat geldt ook voor een wijziging aan de installaties in de woning zoals de cv-, elektra- en gasinstallatie, waterleiding en riolering. Bij wijzigingen in de installaties van gas of elektra hebben wij een keuringsrapport nodig. Dit rapport dient u naar ons toe te sturen.
Dat zijn klussen: Waardoor wij de woning niet meer opnieuw kunnen verhuren in de toekomst. Die tot een waardedaling van de woning leiden. Die tot gevaarlijke situaties leiden. Die in strijd zijn met de beleidsregels van . Die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd. Waarbij het normale onderhoud door niet meer of niet goed kan worden uitgevoerd. Voorbeelden van klussen waarvoor u geen toestemming krijgt: Als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor de toegang tot de kruipruimte wordt afgesloten.