Buren zijn belangrijk om prettig en veilig te wonen in uw buurt. Want een goede buur is beter dan een verre vriend. In sommige gevallen ontstaat er tussen buren onenigheid wat kan leiden tot vermindering van het woonplezier. Er is sprake van overlast als uw woonplezier eronder lijdt.
Ga eerst zelf in gesprek
Iemand heeft vaak niet in de gaten dat hij of zij overlast veroorzaakt. Wat voor de één geen probleem is, kan voor de ander overlast zijn. Het is daarom verstandig eerst zelf rustig met uw buren te praten. Ervaart u overlast van uw buren, dan is het goed in gesprek te gaan. Zo kunt u zelf op een positieve manier overlastsituaties voorkomen.
Handige tips voor een gesprek
Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om een goed gesprek te voeren. Deze tips kunnen u helpen om het gesprek tot een goed einde te brengen:
- Begin geen gesprek als u nog boos bent
- Leg duidelijk uit welke overlast u ervaart
- Luister ook goed naar uw buren
- Probeer samen tot een goede oplossing te komen
Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?
U kunt zelf ook veel doen om overlast te voorkomen:
- Houd uw eigen woning en tuin netjes
- Laat geen spullen rond uw huis zwerven die storend kunnen zijn voor uw omgeving
- Gebruik goede ondervloeren om geluidsoverlast te voorkomen.
- Zorg dat uw woonomgeving geen overlast ervaart van uw huisdieren
- Zet uw radio of tv niet hard aan
Maak situaties of problemen bespreekbaar. Heeft u een feestje of gaat u barbecueën? Meld dit dan vooraf bij uw buren. Dit voorkomt vervelende situaties.
Lukt het u niet om samen tot een oplossing te komen? Dan kunt u onze hulp inschakelen. Dit kan alleen schriftelijk. U kunt uw melding doorgeven via onze website (Mijn Marenland), per e-mail of per brief.
Anonieme klachten nemen wij niet in behandeling. U hoort binnen twee weken na ontvangst van uw melding van ons. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw overlastmelding.