Overlast


Buren zijn belangrijk om prettig en veilig te wonen in uw buurt. Want een goede buur is beter dan een verre vriend. In sommige gevallen ontstaat er tussen buren onenigheid wat kan leiden tot vermindering van het woonplezier. Er is sprake van overlast als uw woonplezier eronder lijdt. 

Ga eerst zelf in gesprek
Iemand heeft vaak niet in de gaten dat hij of zij overlast veroorzaakt. Wat voor de één geen probleem is, kan voor de ander overlast zijn. Het is daarom verstandig eerst zelf rustig met uw buren te praten. Ervaart u overlast van uw buren, dan is het goed in gesprek te gaan. Zo kunt u zelf op een positieve manier overlastsituaties voorkomen.

Handige tips voor een gesprek
Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om een goed gesprek te voeren. Deze tips kunnen u helpen om het gesprek tot een goed einde te brengen:

-           Begin geen gesprek als u nog boos bent

-           Leg duidelijk uit welke overlast u ervaart

-           Luister ook goed naar uw buren

-           Probeer samen tot een goede oplossing te komen 


Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

U kunt zelf ook veel doen om overlast te voorkomen: 

-           Houd uw eigen woning en tuin netjes
-           Laat geen spullen rond uw huis zwerven die storend kunnen zijn voor uw omgeving
-           Gebruik goede ondervloeren om geluidsoverlast te voorkomen.
-           Zorg dat uw woonomgeving geen overlast ervaart van uw huisdieren
-           Zet uw radio of tv niet hard aan


Maak situaties of problemen bespreekbaar. Heeft u een feestje of gaat u barbecueën? Meld dit dan vooraf bij uw buren. Dit voorkomt vervelende situaties. 

Lukt het u niet om samen tot een oplossing te komen? Dan kunt u onze hulp inschakelen. Dit kan alleen schriftelijk. U kunt uw melding doorgeven via onze website (Mijn Marenland), per e-mail of per brief.

Anonieme klachten nemen wij niet in behandeling. U hoort binnen twee weken na ontvangst van uw melding van ons. Uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw overlastmelding.

Veel gevraagd over Overlast

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er niet uit, dan kunt u met de politie bellen. U kunt in Appingedam ook buurtbemiddeling inschakelen. Kijkt u voor meer informatie op de website van SW&D Buurtbemiddeling 

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Algemeen

U kunt ons bellen of mailen om dit door te geven. De opzichter gaat dan bij de woning kijken en beoordeelt wat we er aan kunnen doen.

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u met ons bellen.

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Belt u de politie als u dit vermoeden heeft. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

Algemeen

U kunt altijd een melding doen. Of wij de situatie moeten oplossen is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet door de woningeigenaar zelf opgestart worden.

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. U kunt buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor informatie op de website van . Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Treden jullie op bij een burenruzie?

Algemeen

Bij burenruzies zijn wij wettelijk niet verplicht om te bemiddelen. Probeer het zelf op te lossen. Komt u er samen niet uit en loopt het uit de hand? Dan kunt u met ons bellen.U kunt ook buurtbemiddeling inschakelen via .

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden pas op bij extreme overlast. De overlast moet dan ondraaglijk of onaanvaardbaar zijn. In het uiterste geval vragen wij de rechter om de woning te mogen ontruimen. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een ontruimingsvonnis dan ook niet zo maar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Daarom zijn er meerdere schriftelijke overlastmeldingen nodig, die wij aan de rechter kunnen voorleggen. Ook moet er voldoende bewijs zijn.

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

U ontvangt van ons een bevestiging binnen 2 werkdagen. Als we meer willen weten, bellen wij u. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij contact op met de melder over de uitkomst van ons onderzoek.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Er mag vanuit onze woningen niet in drugs gehandeld worden. Als dit wel het geval is, dan ontbinden wij de huurovereenkomst. Daarvoor moet de rechter wel een uitspraak doen.

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij hennepkweek ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beƫindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 2 jaar lang niet in aanmerking voor een andere woning.