Asbest

Woongroep Marenland vindt het belangrijk dat u in een veilige, gezonde woning woont. Daarom vinden we het belangrijk u meer te vertellen over asbest.

Wat is asbest?
Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit een microscopisch kleine vezels. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar het gebruik van asbest heeft ook een nadeel. De kleine vezeltjes kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de longen.  Daarom is het sinds 1993 verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken. Asbest komt nog veel voor in huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.

Het gevaar van asbest
Zolang asbest goed in ander materiaal vastzit, is er niet veel aan de hand en kun je het rustig laten zitten. Maar als je erin gaat breken, boren of zagen, komen asbestvezels los die schade kunnen veroorzaken aan de longen.

Mensen die bijvoorbeeld door werk vaak in aanmerking zijn gekomen met asbest, lopen een grotere kans op longproblemen.

Waar komt asbest voor?
Asbest kan op verschillende plekken voorkomen:

-      In woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1945 en 1993
-      Daken, gevels, schoorstenen en rond cv-ketels
-      In golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw)
-      Afvoerbuizen
-      Plafondplaten
-      Vensterbanken
-      Vloerzeil
-      Kit van de kozijnen
-      In huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen en geproduceerd zijn tot ongeveer 1980. Denk hierbij aan gevelkachels, een föhn of een broodrooster.

Wanneer verwijderen we asbest?
In sommige woningen van Woongroep Marenland is nog steeds asbest te vinden. Als het gevaar oplevert voor de gezondheid, laten wij het direct verwijderen.

Meer weten
Meer weten over asbest? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Veel gevraagd over Asbest

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Algemeen

Gaat u klussen op een plek waar asbest zit? Vraag ons altijd eerst advies. Bewerk asbest nooit! Dus niet hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerkingen doen. Verwijder het asbest niet zelf. Dat geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten. Neem altijd contact met ons op als u asbest wilt laten verwijderen.

Moet ik het bij jullie melden als ik asbest in mijn woning zie?

Algemeen

Ja, wij stellen het op prijs als u het ons laat weten. Bewerk asbest nooit. Dus niet hakken, breken, zagen, boren of andere (mechanische) bewerkingen doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden.

Op welke manieren kan asbest verwerkt zijn?

Algemeen

Asbest kan op twee manieren zijn verwerkt: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.

Waar houden jullie rekening mee als asbest gesaneerd wordt?

Algemeen

Veiligheid staat voorop, voor u en uw buren, onze werknemers en de aannemer. We proberen overlast zoveel mogelijk te beperken.

Waar in mijn woning kan asbest zitten?

Algemeen

In woningen gebouwd voor 1994 kan asbest zitten. Kijkt u bij de vragen over hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest voor voorbeelden.

Waar vind ik meer informatie over asbest in woningen?

Algemeen

In de meterkast hangt een asbestkaart waarop aangegeven wordt, waar zich in de woning asbest bevindt. U vindt ook meer informatie op de .

Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning?

Algemeen

Of we asbest verwijderen, hangt af van het soort asbest. Hechtgebonden asbest kan meestal blijven zitten. Dit materiaal is niet gevaarlijk als het onbeschadigd is en het niet wordt bewerkt. Niet-hechtgebonden asbest vraagt mogelijk wel om maatregelen. Dit hangt ervan af of het materiaal al dan niet is afgeschermd. Verder speelt het een rol of het asbest op een plek zit waar mensen regelmatig komen.

Wat doen jullie als er in mijn woning een risico voor asbest bestaat?

Algemeen

Als asbest een gevaarlijke situatie oplevert, dan laten we het altijd verwijderen en afvoeren. Is uw woning na 1994 gebouwd? Dan is er tijdens de bouw geen asbest gebruikt.

Wat is hechtgebonden asbest?

Algemeen

In hechtgebonden asbestzit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed verankerd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel erg klein. Voorbeelden van hechtgebonden asbest: asbestcement vlakke platen, kruipluiken, vensterbanken, balkonschermen, golfplaten dak bergingen of aanbouwen, asbestcement leidingen, mantelbuizen, rioleringen, ventilatiekanalen, vinyltegels in hallen van woningen. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Algemeen

Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet- mechanische bewerkingen. Voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest: spuitasbest, gespoten op leidingen, plafonds, staalconstructies en dergelijke, brandwerende plaat, vinylvloerbedekking met asbesthoudende onderlaag, zoals Novilon van voor 1980.

Wat staat er in jullie asbestbeleid?

Algemeen

Wij doen er alles aan om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid als verhuurder en als werkgever. Onze doelstelling is het realiseren van asbestveilig bezit. Onze aanpak: grondige inventarisatie en risicobeheersing selectieve asbestsanering scholing van personeel informatie en communicatie richting personeel en bewoners