Tuintips en adviezen

Onderhoudsarme tuin
Wanneer u ervoor kiest om een woning met tuin te huren, bent u verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Als u het tuinonderhoud te veel werk vindt, kunt u er voor kiezen om uw tuin onderhoudsarm te maken. Bij het tuincentrum kunnen ze u vertellen welke planten weinig onderhoud vragen. U kunt de tuin bijvoorbeeld grotendeels betegelen en een paar potten met meerjarige onderhoudsarme planten neerzetten. Het is handig om een strook onbetegeld te laten in uw tuin en hier wintergroene bodembedekker, zoals de maagdenpalm (Vinca minor) of Waldsteinia in te zetten. U heeft met deze planten weinig kans op de groei van onkruid en u hoeft dan geen drainage aan te leggen in uw tuin voor de afwatering. Let er op dat ook een onderhoudsarme tuin onderhoud nodig heeft.

Tips om onkruid te bestrijden en te voorkomen

Eenjarig onkruid bestrijden

Eenjarig onkruid verspreidt zich via zaad en is daardoor vrij makkelijk te bestrijden. Dit onkruid is meestal gewoon te verwijderen met de hand of met een schoffel. Zorg wel dat u hier op tijd mee begint, want zodra er meer zaad op de grond valt, heeft u meer plantjes te verwijderen.

Vast onkruid bestrijden
Vast onkruid breidt zich meestal uit via de wortels. Als u dit onkruid bestrijden gaat is het belangrijk dat alle u alle wortels verwijdert. Ga hierbij rigoureus te werk, want ook kleine, afgebroken stukjes wortel kunnen weer uitlopen.

Onkruid voorkomen
Wanneer u uw tuin gaat aanleggen is het handig om al het onkruid en alle onkruidwortels te verwijderen. Dit scheelt u veel werk in de toekomst. U kunt de aarde van uw tuin bedekken met een sterke wintergroene bodembedekker, zoals bijvoorbeeld de maagdenpalm (Vinca minor) of Waldsteinia om onkruid minder ruimte te geven. Onder bestrating of grind kunt u gebruik maken van worteldoel om de groei van onkruid te voorkomen.

Bestrijdingsmiddelen
Maak geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, vooral niet van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gebruik hiervan is erg slecht voor bijen en vlinders. Vermijd in ieder geval bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden. Zelfs een hele kleine hoeveelheid hiervan kan voor een bij al dodelijk zijn. Voor het schoonmaken van uw tegels kunt u wel gebruik maken van natuurazijn.

Onkruid tussen tegels
Onkruid tussen tegels of stenen kunt u verwijderen met een tuinmes of krabber, of u kunt gebruik maken van een onkruidborstel. Ook kunt u onkruid tussen tegels bestrijden door het weg te branden of er kokend water overheen te gooien.

Onkruid in het gazon
Als u uw gazon kort maait en veel bemest krijgt onkruid minder kans. Steek vast onkruid helemaal uit en vul het gat met een mengsel van potgrond en graszaad.

Een bijvriendelijke tuin
Alle bee(s)tjes helpen!

De bij heeft het moeilijk in Nederland, ruim de helft van alle bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Met een bewust ingerichte tuin, balkon of terras kun je de beestjes helpen.

Waarom is bijensterfte een probleem?
Zonder bijen is er geen bestuiving van gewassen en zonder bestuiving van gewassen zijn er geen producten zoals honing, koffie en chocola. Ook veel groente-, fruit- en notensoorten groeien niet als er geen bijen zijn.

Waarom besteedt Marenland hier aandacht aan?
Marenland zet zich in voor duurzaamheid. Duurzaamheid is meer dan een lager energiegebruik en het gebruik van duurzame materialen. Duurzaamheid is je inzetten voor een goede toekomst. En zonder bijen is er geen goede toekomst.

Marenland verhuurt ongeveer 2300 woningen, waarvan bijna alle woningen een buitenruimte hebben. Als elke buitenruimte een (kleine) bijdrage zou leveren aan het overleven van de bij, ziet de toekomst er zonniger uit!

Wat u kunt doen om uw buitenruimte bij-vriendelijker te maken:

1.         Plant meerdere bij-vriendelijke bloemen, die op verschillende momenten in het jaar bloeien.
2.         Plant planten en bloemen die niet bespoten zijn met gif of bestrijdingsmiddelen. U kunt dit navragen bij uw tuincentrum of kweker. Biologische planten, bloemen en zaden zijn altijd gifvrij.
3.         Maak geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, vooral niet van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gebruik hiervan is erg slecht voor bijen en vlinders. Vermijd in ieder geval bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden. Zelfs een hele kleine hoeveelheid hiervan kan voor een bij al dodelijk zijn.
4.         Plaats een bijenhotel. Deze kunt u kant en klaar kopen, of zelf maken.

Veel gevraagd over Tuintips en adviezen

Waar vind ik informatie over het kappen van een boom?

Algemeen

Kijk op de site van uw gemeente voor meer informatie.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Deze veroorzaakt schade aan mijn woning. Wat kan ik doen?

Algemeen

Laat het ons weten. Er komt een medewerker van ons langs om vast te stellen of de boom schade veroorzaakt. Als dat zo is, dan snoeien of kappen wij de boom.

Welke richtlijnen gebruikt de gemeente voor het kappen van een boom?

Algemeen

Dit verschilt per gemeente. Kijk op de website van uw gemeente voor meer informatie.

Wat doen jullie met een verzoek voor het kappen van een boom?

Algemeen

Veroorzaakt de boom schade aan uw woning of is er sprake van valgevaar van takken en/of de hele boom? Laat het ons weten, dan sturen wij een medewerker langs om dit te bekijken. Zo nodig, laten wij de boom kappen. Veroorzaakt de boom geen schade? Dan kunt u het kappen van de boom zelf regelen. Vraag altijd bij uw gemeente na of u een kapvergunning nodig heeft.

Ik wil een boom in mijn tuin kappen. Hoe werkt dat?

Algemeen

Veroorzaakt de boom schade of overlast aan de woning? Bel ons dan. Wij komen dan kijken of het nodig is om de boom te laten kappen.