Aanvullend pakket

Wie door sloop en nieuwbouw moet verhuizen heeft recht op een verhuiskostenvergoeding. In 2019 bedraagt deze vergoeding € 6.334,-. Dit bedrag is bedoeld als bijdrage voor het stofferen van de nieuwe woning, het aanleggen van de tuin en voor de verhuizing. Als het nodig is zorgen wij voor wisselwoningen. Huurders die tijdelijk naar een wisselwoning verhuizen, hebben recht op 10% extra vergoeding en krijgen € 6.967,-

Voor huurders die te maken krijgen met sloop en nieuwbouw als gevolg van de versterkingsopgave biedt Woongroep Marenland een aanvullend pakket.

In het aanvullend pakket staat een aantal zaken:

 • De verhuizing:
  Huurders kunnen van de vergoeding van € 6.334,-. (of € 6.967,- bij gebruik van een wisselwoning) zelf de verhuizing regelen. Ze kunnen er voor kiezen de verhuizing volledig door Woongroep Marenland te laten verzorgen. Op de vergoeding wordt dan € 633,40 in mindering gebracht.
 • De tuinen
  Normaal gesproken zorgen huurders zelf voor schuttingen of erfafscheiding. Woongroep Marenland levert de woning en tuin nu volledig op, zodat huurders hier geen werk aan hebben en kosten voor maken. De tuinen worden opgeleverd met terras, paden, gras, een haag in de voortuin en een schutting rond de achtertuin. De tuinen en erfafscheidingen zien er dan vanaf het begin goed uit en de huurders hebben hier geen werk van en kosten aan. Als de huurders geen gras willen krijgen ze een extra bijdrage van € 150,-.
 • De voorzieningen in de woningen
  De keuken wordt standaard voorzien van een inductiekookplaat. Als de huurders zelf een inductiekookplaat aan willen schaffen, krijgen ze een aanvullende vergoeding van € 350,-.
  De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, zijn gasloos en worden minimaal EPC 0 opgeleverd. Dit betekent dat er voor de bewoners normaal gesproken geen kosten zijn verbonden aan de verwarming en ventilatie van de woning, omdat de PV-panelen op de woningen voldoende energie opwekken.
 • De inrichting van de woning
  Huurders kunnen de wandafwerking in de woning zelf aanbrengen. Huurders kunnen er voor kiezen dat Woongroep Marenland dat voor ze regelt. Er wordt dan een relatief kleine bijdrage van € 1025 op de verhuiskostenvergoeding ingehouden. Een schildersbedrijf voorziet de woning van behang of glasweefsel sauswerk. Daardoor heeft de huurder minder werk en het bespaart op de kosten voor de huurder omdat Woongroep Marenland een deel van de kosten voor haar rekening neemt.

  De stoffering (vloerafwerking en gordijnen) kunnen huurders zelf regelen of het laten regelen. Er is een kwalitatief goed pakket met een ruim assortiment samengesteld bij een woninginrichter in de buurt, waarmee de bewoners voor € 4.600 de stoffering kunnen laten doen. 

  Doordat Woongroep Marenland een groot deel van de kosten van het aanvullend pakket voor haar rekening neemt, kunnen huurders alles laten doen (de verhuizing, de wandafwerking en de stoffering)  en zonder extra kosten hun nieuwe woning betrekken.
 • Woonlasten garantie
  Huurders krijgen een woonlasten garantie. Dat betekent dat de woonlasten (huur en energielasten) van de nieuwe woning en ook de wisselwoning niet hoger zijn dan de woonlasten van de huidige woning. Het kan wel voorkomen dat de woonlasten lager uitvallen.

Zelf aangebrachte voorzieningen
Als huurders zelf in hun woning geïnvesteerd hebben, bespreken we met de bewoner welke aanvullende afspraken of vergoedingen hiervoor passend zijn.

Hulp en ondersteuning
In de regio wonen veel huurders die extra zorg en ondersteuning nodig hebben. Voor wie het nodig heeft, regelt Woongroep Marenland die extra hulp of ondersteuning  bij verhuizing, inrichting en oplevering. We maken hier met de huurder goede afspraken over.

Let op: bovenstaande bedragen gelden voor huurders die na 1 maart 2021 te maken krijgen met sloop en nieuwbouw door de versterking.